Inaltul Patronaj

Miercuri, 21 martie a.c., în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la Palatul Elisabeta din Capitală, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Regale, a acordat Înaltul Său Patronaj Asociaţiei Presei Sportive din România, reprezentată la festivitate de preşedintele Dumitru Graur.

 

Conform uzanţelor, conferirea “Înaltului Patronaj” reprezintă o recunoaştere a calităţii unei organizaţii, instituţii sau a unui proiect şi reflectă totodată interesul acelui membru al Familie Regale în domeniul respectiv. Cu aceeaşi ocazie, MS Margareta a oferit Înaltul Său Patronaj mai multor organizaţii culturale şi de învăţământ, ca şi Federaţiei Române de Rugby.

Asociaţia Presei Sportive s-a bucurat începând din 2011 de Înaltul Patronaj al MS Regelui Mihai I al României, trecut la cele veşnice la sfârşitul anului trecut. Prin noul Înalt Patronaj, conferit de MS Margareta, Custodele Coroanei Regale, asociaţia noastră se bucură de continuitate şi deplină confirmare a aprecierii de care se bucură în faţa şefului familiei regale. Nu ne rămâne decât să ne străduim să fim în continuare la înălţimea onorantei calităţi care ne-a fost conferită!

 

Consiliul APS

Asociația Presei Sportive din România își exprimă profunda durere pentru trecerea în neființă a Majestății Sale Regele Mihai I al României, sub al cărui înalt patronaj ne aflăm din anul 2011, și transmite sincere condoleanțe Casei Regale.

Redăm mai jos comunicatul oficial al Biroului de Presă al MS Regelui:

”Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viață astăzi, 5 decembrie 2017, la ora 13  (ora României), la reședința privată din Elveția. La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteță Sa Regală Principesa Maria.  În această seară, la ora 19, Custodele Coroanei Române va face o declarație către țară. În cursul zilei de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.

Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.  Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Nouă Catedrala Arhiepiscopală și Regală. La dorința Custodelui Coroanei române, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta tradiția înaintașilor Majestății Sale Defuncte.

Începând de mâine (n.r. miercuri), cărți de condoleanțe vor fi deschise simultan la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziția publicului timp de 40 de zile. Condoleanțe pot fi transmise online la adresa www.familiaregala.ro/mesaje.

Toți cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitați să o facă, începând de mâine, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în față intrării principale.”

Asociaţia Presei Sportive din România, asociaţie aflată sub Înaltul Patronaj al MS Regelui Mihai I al României, deplânge trecerea în nefiinţă a Majestăţii Sale Regina Ana a României. Ziua de 1 august 2016 a devenit o zi foarte tristă pentru noi toţi. Majestatea Sa Regina Ana a plecat dintre noi în aceeaşi discreţie nobilă în care a trăit o viaţă alături de MS Regel Mihai I al României. A fost o Mare Doamnă, un caracter integru, o personalitate de mare forţă şi în acelaşi timp de o mare delicateţe. Dumnezeu să o primească la El pe buna noastră Regină! 

Condoleanţe Familiei Regale a României.

 

Consiliul APSR

Majestatea Voastră Regală,

Cu prilejul împlinirii venerabilei Voastre vârste, Asociaţia Presei Sportive din România vă transmite gândul său de respect şi iubire. Vă mulţumim încă o dată, Majestate, pentru cinstea pe care ne-Aţi făcut-o în urmă cu cinci ani, când Aţi acordat asociaţiei noastre Înaltul Patronaj al Majestăţii Voastre Regale, motiv de mândrie şi puternică însufleţire patriotică.

Majestatea Voastră Regală, bunul Dumnezeu să Vă aducă zile senine şi suflet împăcat. La Mulţi Ani, Majestate!

CONSILIUL APSR

În legătură cu instituţia Înaltului Patronajal Familei Regale, Casa Regală a României face următoarele precizări:

Înaltul Patronaj al Familiei Regale a României

“O importantă parte a angajamentelor publice realizate de membrii Familiei Regale a României are ca scop sprijinirea şi încurajarea activităților publice desfăşurate de organizaţii şi instituţii dar şi a voluntariatului. Una dintre modalităţile prin care se realizează acest deziderat este acordarea Înaltelor Patronaje Regale diverselor instituţii, organizaţii sau proiecte. Înaltul Patronaj poate fi acordat unor instituţii bine cunoscute – Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc, Asociaţia Presei Sportive din România (subl. ns.), Federaţia Română de Oină, Federaţia Română de Scrimă, Federaţia Română de Tir cu Arcul, Federaţia Română de Karate Tradiţional, Fundaţia Atletismului Românesc, Festivalul EUROPAfest sau unor organizaţii mai mici – Clubul de Golf "Paul Tomiţă", Iniţiaţiva Naţională "Plantăm fapte bune în România" sau Festivalul de Teatru pentru Copii și Adolescenţi "Mark Twain".

Aproape 70 de organizaţii au primit începând cu anul 2005 Înaltul Patronaj al Regelui Mihai, al Reginei Ana, al Principesei Moştenitoare, al Principelui Radu sau al Principelui Nicolae.

An de an, Majestățile Lor şi Alteţele Lor Regale sunt invitate să devină patroni ai unui număr mare de organizaţii sau proiecte. Solicitările sunt analizate şi fiecare membru al Familiei Regale acceptă patronajele care reflectă interesul său pentru un anumit domeniu.

Regele Mihai este Înaltul Patron al Concursului de Eleganţă organizat de Retromobil Club Român, cunoscută fiind pasiunea Majestăţii Sale pentru maşini. Principesa Moştenitoare, preocupată de protejarea mediului înconjurător şi de conservarea patrimoniului naţional, a conferit Înaltul Patronaj Iniţiativei Naţionale "Plantăm fapte Bune în România" dar şi Fundaţiei Roşia Montană.

Înaltul Patronaj este acordat de către membrii Familiei Regale a României unor organizaţii, instituţii sau unor evenimente cu caracter anual şi reprezintă o recunoaştere a calităţii acelei organizaţii, instituţii sau proiect. Acordarea Înaltului Patronaj nu implică aspecte juridice, politice sau comerciale şi nu este expresia unui parteneriat, ci recunoaşterea şi sprijinirea publică a organizaţiei, instituţiei sau proiectului respectiv.

Înaltul Patronaj se conferă printr-un document eliberat de Casa Regală iar membrul Familiei Regale care acordă Înaltul Patronaj poate acompania organizaţia în anumite ocazii internaţionale, poate lua parte la evenimente importante, de mare vizibilitate, pentru încurajare şi sprijin, poate înmâna diplome şi invita participanţii la Palatul Elisabeta sau la alte reşedinţe regale, poate menţiona organizaţia sau instituţia în luările de cuvânt publice, poate ajuta – prin prezenţă sau recomandări scrise – la strângerea de fonduri, poate promova activitatea organizaţiei sau instituţiei în diferite feluri.

Organizaţia, evenimentul anual ori instituţia care a primit Înaltul Patronaj are dreptul de a folosi cifrul personal al membrului Familiei Regale care a acordat Înaltul Patronaj pe materiale publicitare (afişe, bannere, reclame), pe antetul foilor de scris, pe plicuri, mape, broşuri de prezentare şi pe orice alt material tipărit sau expus în mod public.

Documentul care atestă acordarea Înaltului Patronaj este semnat de membrul Familiei Regale care a devenit patron al organizaţiei, instituţiei sau proiectului respectiv. Înaltul Patronaj este acordat fără limită de timp.”