Istoria APS

A.P.S. – 85 de ani!

În acest an Asociaţia Presei Sportive va împlini venerabila vârstă de 85 de ani! Este un eveniment care nu poate rămâne nesemnalat, chiar dacă în ultima vreme s-a făcut simţită o serioasă diminuare a activităţii asociaţiei noastre. Sau poate tocmai de aceea suntem cu atât mai obligaţi să nu lăsăm să treacă o asemenea aniversare, cu care foarte puţine asociaţii profesionale se mai pot mândri în momentul de faţă!

Aşa cum veţi putea constata (vezi textul de mai jos), APS a luat fiinţă în primele zile ale lunii decembrie 1927, atunci când mai mulţi gazetari sportivi din Bucureşti au luat iniţiativa înfiinţării asociaţiei şi au ales primul comitet de conducere.  Iată mai jos textul ştirii apărute în bi-săptămânalul (la acea vreme) Gazeta Sporturilor:

Asociaţia presei sportive

Vineri seara (2 decembrie – n.n.) s’au pus bazele Asociaţiei presei sportive, care are ca scop intensificarea propagandei sportive şi legarea de cât mai strânse raporturi profesionale. Spaţiul nu ne permite să insistăm asupra rostului acestei asociaţiuni, care sperăm să aibă cele mai salutare influenţe asupra sportului. Ne rezervam dreptul să revenim.

În această şedinţă s’a stabilit forma definitivă a statutelor şi s’a ales comitetul, după cum urmează:

Preşedinte: Gr. Caracostea.

Vice-preşedinţi: N. Boerescu, N. Papagheorghe.

Membri: R. Ottulescu, O. Costescu şi L. Roşianu.

Comisia de judecată: I. Costandache, C. Orăşanu, J. Russo; supleanţi: N. Albescu, St. Alessandriu.

Gazeta Sporturilor – pagina I, 6 decembrie 1927, Anul IV, No. 440

Evenimentele deosebite la care colectivitatea APS va participa ne prilejuiesc sa trecem in revista momentele in care regalitatea s-a apropiat de presa sportiva. Redam astfel prima pagina a cotidianului "Gazeta sporturilor"  care anunta actul istoric de la 23 august 1944 precum si proclamatia Regelui Mihai catre tara.

Inca de la sfarsitul secolului trecut, mai precis in vara anului 1895, numeroase ziare consemnau aspecte semnificative de la una dintre serbarile populare din Cismigiu – intreceri cu luntrele pe lac, cursele de velocipede, jocuri atletice – organizate de insasi Societatea Presei din Capitala.
Ziaristii care activau in diverse redactii si-au unit fortele pentru a sprijini intens miscarea sportiva implicandu-se direct in organizarea unor mari manifestatii, initiative pastrate si in prezent.