Comunicate APS

Reluând o veche tradiţie, Asociaţia Presei Sportive din România a decernat la sfârşitul anului 2015 premii pentru diferite activităţi specifice meseriei de gazetar sportiv remarcaţilor anului respectiv, membri ai asociaţiei. Aşa cum a mai fost anunţat, Consiliul APSR a stabilit un număr de 9 categorii de premii, acordate într-o ceremonie care se va desfăşura în sala de conferinţe a COSR. În acest an, Gala de decernare a premiilor pentru anul 2016 va avea loc în luna martie. Iată care sunt aceste premii:

  • Radio – Premiul „Ion Ghiţulescu”
  • Emisiune TV – Premiul „Emanuel Valeriu”
  • Comentariu TV – Premiul „Cristian Ţopescu”
  • Presă scrisă – „Premiul Ion Cupen”
  • Fotografie – Premiul „Petru Fuchs”
  • Blog sportiv – Premiul „Teodora Maftei”
  • Tânăr jurnalist – Premiul „Radu Cosaşu”
  • Întreaga activitate – Premiul „Aurel Neagu”
  • Carte sportivă – Premiul „Ioan Chirilă”

Gazetarii sportivi care doresc să se înscrie pe lista candidaţilor, sau cei care doresc să facă propuneri concrete pentru aceste premii, sunt rugaţi să trimită o mostră a realizărilor lor (în format word, pdf, web, jpg, MP3) pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până cel mai târziu la 10 martie a.c. Membrii Consiliului APSR vor desemna, prin vot, laureaţii anului care a trecut.

CONSILIUL APSR

(foto: laureaţii ediţiei 2015)

Întrunit în şedinţa ordinară a lunii februarie, Consiliul Asociaţiei Presei Sportive din România a aprobat bilanţul contabil al asociaţiei la data de 31.12.2015, an încheiat din punct de vedere financiar cu un profit de 49.205 lei. Acest profit a rezultat atât din activitatea fără scop patrimonial a asociaţiei (taxe legitimaţii, sponsorizări) – în valoare de 8.563 lei, cât şi, sau mai ales, din activitatea economică a APSR, respectiv editarea revistei Sport în România – în valoare de 40.642 lei. Consiliul APSR a aprobat de asemenea utilizarea profitului pentru capitalizarea asociaţiei, în vederea continuării activităţii non-profit şi a celei economice ale asociaţiei.

Al doilea punct pe ordine de zi l-a constituit propunerea preşedintelui Dumitru Graur de înfiinţare a unor comisii speciale în cadrul asociaţiei, având drept scop dinamizarea şi mai buna organizare a activităţii. Consiliul a hotărât în unanimitate înfinţarea următoarelor comisii şi pe responsabilii acestora:

-         Comisia de tineret: Narcis Drejan

-         Comisia feminină: Mirela Neag

-         Comisia relaţii internaţionale: Dumitru Graur

-         Comisia de competiţii sportive: Cătălin Cîrnu

-         Comisia de dezvoltare: Vlad Enăchescu

-         Comisia de etică: Consiliul APSR

Aceste comisii vor putea avea propriile proiecte şi întruniri, urmând să rapoteze periodic Consiliului, ca şi Adunării Generale a APSR rezultatul activităţilor pe care le întreprind.

 

                                       Principalele repere ale activităţii anului 2015

În anul 2015 Asociaţia Presei Sportive din România a avut o activitate susţinută, cu succese pe mai multe planuri. Astfel, principala activitate economică, în măsură să susţină din punct de vedere financiar asociaţia, a fost realizarea revistei “Sport în România”, tipărită lunar şi difuzată în circa 2.000 de exemplare. De reţinut că pentru anul de referinţă, veniturile obţinute din vânzarea revistei au constituit  (aşa cum s-a văzut mai înainte) principala sursă de acoperire a cheltuielilor de funcţionare a asociaţiei, dat fiind că nu s-au încasat în această perioadă decât mici sume din cotizaţii (legitimaţiile se reînnoiesc din doi în doi ani).

Consiliul APSR s-a reunit în şedinţe lunare, luând hotărârile care se impuneau cu unanimitate de voturi. Preşedintele asociaţiei, dl. Dumitru Graur, a participat la Congresul Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive, ţinut la Paris în luna martie, iar dl. Narcis Drejan, a reprezentat asociaţia noastră la Congresul AIPS Europe, care a fost organizat la Minsk (Belarus), în septembrie.

Între alte acţiuni este de reţinut şi cea din luna ianuarie, când, la iniţiativa colegului Narcis Drejan, APSR a demarat o acţiune de într-ajutorare a gazetarului Sorin Dumitrescu, aflat pe patul de spital şi într-o situaţie financiară precară. Prin contribuţia directă a mai multor membri, APSR a reuşit să strângă suma de 2.000 lei, care a fost predată soţiei acestui gazetar, Alina Dumitrescu, la sediul asociaţiei.  

La data de 16 mai 2015 a avut loc Adunarea Generală de alegeri a APSR, care s-a ţinut în Sala de conferinţe a Hotelului IBIS din Capitală. Au participat circa 100 de gazetari, cei mai mulţi dintre ei din provincie. Cu această ocazie, dl. Dumitru Graur a fost reales pentru alţi 4 ani în funcţia de preşedinte APSR, iar pentru Consiliul de conducere au fost desemnaţi domnii Vlad Enăchescu – vicepreşedinte, Romeo Chiriac – secretar general, Narcis Drejan, Cătălin Cârnu, Alexandru Enciu şi Emil Grădinescu – membri. De remarcat de asemenea că APSR-ului i-a fost recunoscut în acest an statutul de asociaţie de utilitate publică, în luna iulie, prin HG publicată în Monitorul Oficial nr. 528/16.07.2015.

Între 1 şi 5 iunie, o delegaţie format din mai mulţi ziarişti sportivi s-a deplasat la Bansko (Bulgaria), pentru a participa la Congresul Asociaţiei Jurnaliştilor Sportivi din Sud-Estul Europei (SEESJA) şi la tradiţionalul turneu de fotbal dintre gazetari, dotat cu Cupa Ivan Kolev-Michimana.

În fine, dar nu în ultimul rând, în ziua de 18 decembrie, APSR a organizat în Sala de conferinţe a COSR, festivitatea de decernare a Premiilor Asociaţiei Presei Sportive din România, reluând o veche tradiţie a gazetăriei sportive din ţara noastră. Au fost premiaţi cu această ocazie un număr de 9 ziarişti, care au primit trofee şi diplome din partea asociaţiei pentru munca lor din anul 2015.

CONSILIUL APSR  

La Istanbul a avut loc recent o reuniune a liderilor gazetarilor sportivi de pe continentul european, la care au participat 36 de ziariști, din 21 de țări. Cu această ocazie, la sediul Asociației Ziariștilor de Sport din Turcia (TSYD), prin grija președintelui Oguz Tongsir, s-a desfășurat Gala Aniversară a 40 de ani de existență a AIPS Europe – Uniunea Europeană a Presei Sportive. De față au fost Ioannis Daras, președintele AIPS Europe, Esat Yilmaer, prim vicepreședinte al AIPS,  Laima Steinhoff Janusonyte, vicepreședinte AIPS și Emanuel Fântâneanu, membru al Comitetului Executiv al AIPS. În cadrul ceremoniei, președintele Asociației Presei Sportive din România, dl. Dumitru Graur, i-a oferit președintelui Ioannis Daras o plachetă omagială, marcând momentul aniversar.

Reluând o veche tradiţie, Asociaţia Presei Sportive din România a decernat premii pentru diferite activităţi specifice meseriei de gazetar sportiv remarcaţilor anului 2015, membri ai asociaţiei. Laureații au fost stabiliți prin votul membrilor Consiliului APSR. Iată câștigătorii celor nouă categorii de premii, în ordinea decernării premiilor:

La categoria ”Radio”, premiul „Ion Ghiţulescu” a revenit lui ADRIAN SOARE (Radio România Actualități). Distincția a fost oferită de Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Ion Ghițulescu neputând participa la festivitate.

Premiul „Emanuel Valeriu” (categoria Emisiune TV) a fost câștigat de moderatorul DAN UDREA (Dolce Sport). Trofeul a fost înmânat de Dumitru Graur, președintele Asociației Presei Sportive din România.

La categoria ”Comentariu TV”, premiul "Cristian Ţopescu" a fost câștigat de RADU CONSTANTIN  (Digi Sport). Trofeul a fost înmânat chiar de Cristian Țopescu.

Premiul ”Ion Cupen” pentru Presă scrisă a fost câștigat de MIRELA NEAG (Gazeta Sporturilor). Premiul i-a fost înmânat de Narcis Drejan, membru al Consiliului APS.

Premiul "Petru Fuchs", pentru Fotografie sportivă, a fost câștigat de MARIAN BURLACU (freelancer). Trofeul a fost înmânat de Cătălin Cîrnu (Radio România Actualități), membru al Consiliului APS.

La categoria Website sportiv, premiul „Teodora Maftei” a fost câștigat de ADRIAN ȚOCA (www.treizecizero.ro). Premiul a fost oferit de Emanuel Fântâneanu, membru al Comitetului Executiv al AIPS. Același Em. Fântâneanu a înmânat și premiul „Aurel Neagu”, pentru Întreaga activitate, veteranului gazetar sportiv TIBERIU STAMA, în vârstă de 89 de ani, încă activ profesional.

Premiul „Grigore Caracostea”, pentru cel mai promițător Tânăr jurnalist, a fost câștigat de ADRIAN COSTEIU (Sport.ro). Distincția a fost oferită de Romeo Chiriac, secretar general al APS.

Premiul „Ioan Chirilă” (Carte sportivă) a fost cucerit de HORIA ALEXANDRESCU pentru "Steaua lui Gațu". Trofeul a fost înmânat de Vlad Enăchescu, vicepreședinte APS.

Festivitatea de înmânare a premiilor, care au constat în plachete și în tablouri filatelice APS, a avut loc vineri, 18 ianuarie, la sediul COSR.