Comunicat APSR

În cursul săptămânii trecute, la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal, în cadrul întâlnirii dintre purtătorii de cuvânt ai grupărilor din Liga I şi conducerea LPF, la care a participat şi un reprezentant al AP SR, s-a discutat despre procedura nouă de acreditare pentru ziariştii care doresc să asiste la partidele din primul eşalon fotbalistic. În legătură cu acest fapt, Consiliul Asociaţiei Presei Sportive din România a emis următorul comunicat:

În atenţia tuturor gazetarilor sportivi

În legătură cu noile reguli de acreditare stabilite de LPF

Recent, Liga Profesionistă de Fotbal a iniţiat o procedură nouă de acreditare pentru ziariştii care doresc să asiste la meciurile Ligii 1. La iniţiativa LPF, a fost semnat Acordul cu Asociaţia Presei Sportive din România, care s-a angajat să vegheze ca persoanele ce pot primi acreditare să fie gazetari sportivi profesionişti, având garanţia calităţii de membru al APSR. Protocolul, care se găseşte atât pe site-ul LPF, cât şi pe cel al APSR, este de natură de a reglementa în primul rând accesul pe stadioane, la locurile rezervate presei sportive, ziariştilor care practică această meserie în chip profesionist, excluzând persoanele neavenite. Se întâmplă prea des pe stadioanele noastre să vedem cum la masa presei sau în sălile de conferinţă apar tot felul de persoane care flutură la intrare o legitimaţie de presă obţinută cine ştie cum, având însă prea puţine tangenţe cu meseria de gazetar sportiv profesionist.

Fapt este că Liga profesionistă de fotbal este un organism privat, format la rândul său din mai multe unităţi private, care sunt cluburile. Aceste unităţi private deţin spaţii private, care sunt stadioanele. Nu trebuie astfel să fie deloc de mirare că aceste organisme private pot cere şi pot reglementa accesul pe/în spaţiile care le aparţin. Asta se cheamă ordine şi disciplină, iar în străinătate asemenea reguli au fost de multă vreme stabilite. Cea mai bună dovadă în acest sens este modul în care este reglementat accesul gazetarilor la meciurile Ligii campionilor, acolo unde acreditările sunt foarte stricte. Motivul principal poate fi legat şi de necesitatea restrângerii numărului de ziarişti acreditaţi (fiind preferaţi desigur profesioniştii acestei meserii), dat fiind că la asemenea evenimente se găsesc de regulă o mulţime de persoane care îşi doresc doar să intre pe stadion fără să plătească biletul. Acelaşi sistem funcţionează de foarte multă vreme şi la Jocurile Olimpice sau la diferitele Campionate Mondiale, pe ramuri de sport, acolo unde simpla legitimaţie de ziarist nu este suficientă pentru a permite accesul.

În atari condiţii şi ţinând seama de scopul iniţial al existenţei sale, cităm: „Ocrotirea intereselor morale şi materiale ale ziariştilor sportivi, strângerea relaţiilor colegiale şi de solidariate profesională între membrii ei, creşterea prestigiului corporaţiei” (obiective stabilite prin Statutul APS încă de la înfiinţare, în 1927), Asociaţia Presei Sportive din România sprijină cu toate puterile iniţiativa Ligii Profesioniste de Fotbal şi îşi manifestă solidaritatea cu orice fel de măsuri menite să aducă mai multă civilizaţie pe stadioanele noastre. Pe de altă parte, îi asigurăm pe toţi gazetarii sportivi din ţară, fie ei membri APSR sau nu, că nu vom întreprinde şi nu vom fi de acord niciodată cu vreo acţiune în măsură să restrîngă dreptul la liberă exprimare sau introducerea cenzurii, sub orice formă, în munca ziariştilor.

CONSILIUL APSR