Breaking News

Asociaţia Jurnalistilor Sportivi din Ungaria il premiaza pe Szepesi, cel mai mare comentator de radio al tarii

György Szepesi,  cel mai mare comentator sportiv de radio din toate timpurile al Ungariei, s-a născut acum 90 de ani, în februarie 1922, la Budapesta. Precum majoritatea copiilor acelui timp, i-a plăcut să joace fotbal, dar s-a convins repede că nu are suficient talent pentru a deveni un jucător profesionist, aşa că s-a decis să urmeze o carieră de comentator radio. 


A ajuns să fie socotit drept un al 12-lea membru al echipei de aur a Ungariei, pe vremea cânde a era condusă de Ferenc Puskás. Szepesi a fost comentatorul radio al “meciului secolului”, atunci când Ungaria a învins selecţionata Angliei cu scorul de 6-3 pe Stadionul Wembley. 
Consiliul Asociaţiei Jurnaliştilor de Sport din Ungaria l-a sărbătorit de curând pe György Szepesi şi i-a înmânat trofeul Microfonul de Aur.
Szepesi a fost un stâlp al radioului ungar începând din anul 1945. A comentat de la întrecerile Jocurilor Olimpice din 1948, pînă la JO 2000, în Australia. Din 1954, a fost prezent la toate Campionatele Mondiale de Fotbal, având în palmares, în calitate de comentator radio, un total de 15 Olimpiade şi 14 Cupe Mondiale.
Numele lui Szepesi figurează chiar şi în Guinness Book şi fără îndoială foarte puţini gazetari se pot lauda cu o asemenea experienţă de peste 60 de ani în comentariul sportiv.
Gyorgy Szepesi a fost membru al Comitetului Olimpic Ungar între anii 1962 şi 2000 şi preşedinte al ComitetuluiExecutiv al FIFA din 1982 în 1994. În 1994, Szepesi a primit Medalia FIFA, iar în 1995, Juan Antonio Samaranch, preşedinte CIO la momentul respectiv, i-a înmânat Ordinul Olimpic.
Din 1978 în 1986 a fost preşedinte al FederaţieiUngare de Fotbal, al cărei preşedinte de onoare este şi astăzi. Szepesi este de asemenea membru de onoare al Comitetului Executiv al FIFA.

 

 

 

Preluare de pe site-ul AIPS


În imagine, György Szepesi primind din partea lui Dezso Dobor, membru al Comitetului Executiv al AIPS, volumul aniversar AIPS şi trofeul Microfonul de aur, acordat de Asociaţia ungară a jurnaliştilor de sport.

leave a reply